Zbierając grzyby, pamiętajmy o ochronie przyrody. Ważne jest świadome postępowanie z przyrodą, tak aby nie niszczyć dobrych miejsc na grzyby, ale korzystać z nich w sposób zrównoważony. Starajmy się poznać grzyby będące pod ochroną w Polsce i ich nie zrywać. Nie niszczmy roślin i drzew. Przebywając w lesie, zachowujmy się odpowiednio - nie płoszmy zwierzyny, nie śmiećmy, zabierajmy puste opakowania ze sobą. Nie zrywajmy i nie niszczmy też grzybów, których nie zbieramy. Zajmują one w przyrodzie szczególne miejsce i mają do spełnienia określone zadania w obiegu materii. Bez nich trudno wyobrazić sobie życie na ziemi. Nie zawierają chlorofilu, nie posiadają więc zdolności wytwarzania masy organicznej z dwutlenku węgla i wody. Część z nich żyje w symbiozie z różnymi gatunkami roślin zielonych i oba organizmy czerpią korzyść z tego współżycia. Strzępki grzybni oplatają cienkie korzenie drzew lub wnikają do nich, pobierając substancje niezbędne do życia, dostarczając w zamian roślinie innych potrzebnych substancji.
Dobre przygotowanie to podstawa
Wybierając się na grzybobranie, zwróćmy uwagę na ubiór - powinien być luźny, przewiewny, zapobiegający ukłuciom komarów i kleszczy oraz nadmiernemu przegrzaniu się i poceniu, z długimi rękawami i nogawkami. Warto też pamiętać o ochronie przed deszczem. Obuwie powinno być wygodne i dostosowane do terenu grzybobrania.
Powinniśmy zabrać przewiewny pojemnik, najlepiej koszyk, nożyk do czyszczenia grzybów, a także kieszonkowy atlas grzybów pomocny przy rozpoznawaniu gatunków w ich naturalnym środowisku. Przydatna może być laska, by sprawdzić miejsce wokół rosnącego w zaroślach grzyba, w którym mogą przebywać żmije.
Prawidłowe zbieranie
Znaleziony okaz dobrze jest wyciągnąć z ziemi, delikatnie wykręcając za nóżkę raz w jedną, raz w drugą stronę. Pamiętajmy, że tuż pod ziemią jest grzybnia, która wydała na świat naszego grzybka. Dobrze jest przykryć miejsce, z którego zebraliśmy okaz odrobiną ściółki, by jego grzybnia nie wysychała. Zebrane okazy powinny trafiać do koszyka, gdzie będą chronione przed zgnieceniem, a także będą miały zapewnioną wentylację. Nie zbieramy grzybów do foliowych toreb i zamkniętych pojemników. W ten sposób unikniemy zaparzenia zebranych owocników, których spożycie może spowodować zatrucie gastryczne. Pozyskujemy tylko zdrowe owocniki, nie zbieramy grzybów za młodych, za starych, przemokniętych, nadpsutych, robaczywych i przemarzniętych. Grzyby po zebraniu należy wyczyścić przed włożeniem do koszyka, by nie zanieczyszczać zbiorów. Po powrocie do domu dobrze jest jak najszybciej zabrać się za oczyszczanie zebranych grzybów. Nie powinno się ich myć, ale delikatnie i dokładnie oczyścić za pomocą wilgotnej szmatki. Po oczyszczeniu grzyby możemy zamrozić, suszyć czy marynować.
Szczególna uwaga
Powinniśmy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy i jesteśmy ich całkowicie pewni. Jeśli posługujemy się atlasem, to zwracajmy uwagę na wszystkie szczegóły w opisie. Gdy choć jedna cecha nie pasuje do opisu, to grzyba nie pozyskujmy. Nie niszczmy grzybów, nawet tych trujących – wszystkie są ważną częścią leśnego ekosystemu, a niektóre z nich, na przykład borowik szatański, objęte są ścisłą ochroną gatunkową.
Zadanie współfinansowane z budżetu powiatu krapkowickiego.
Szczegóły i więcej informacji z powiatu krapkowickiego w aktualnym wydaniu Tygodnika Krapkowickiego z 4 października - e-wydanie dostępne tutaj.
Napisz komentarz
Komentarze