Jedną z nich jest Nagroda Marszałka Województwa Opolskiego Andrzeja Buły w XXII Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – pierwsze miejsce za nowatorski „Bigos z czerwonej kiszonej kapusty” wybrany spośród 64 potraw zgłoszonych do konkursu. 11 czerwca na Zamku w Mosznej podczas Święta Województwa Opolskiego wręczono także dotychczasowym i nowym członkom certyfikaty „Opolskie ze smakiem”, zastępujące dotychczasowe członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne – Opolskie”, a do którego pani Irenka też należy. Święto zaszczycił swoją obecnością m.in. słynny szef kuchni i postać telewizyjna – Mikołaj Rey. Natomiast w dniu 8 lipca na wrocławskim rynku prezydent Wrocławia Jacek Sutryk wręczył pani Irence „Złotą Delicję”, szczególne wyróżnienie w kategorii „Potrawa” za „Tort chlebowy z wędzonym pstrągiem”, który podbił serca jury obradującego w jednym z nobliwych wrocławskich hoteli. Do przygotowania tortu pani Irenka użyła lokalnych półproduktów. Konkurs odbył się w ramach Festiwalu Kulinarnego „Delicje regionów”. Wrocław dołączył w tym roku do miast należących do elitarnej francuskiej sieci „Delice” zrzeszającej 34 europejskie miasta szczególnie dbające o rozwój rzemieślniczych i lokalnych wyrobów kulinarnych. Tort naszej pani Irenki zwyciężył w konkurencji z kilkunastoma wyrobami renomowanych wrocławskich szefów kuchni z miejscowych hoteli i restauracji. W festiwalu uczestniczyli m.in. gotując na estradzie: Jakub Tomaszczyk – zwycięzca ostatniego „Master Chefa” i Wojciech Harapakwicz, znany krytyk i bloger kulinarny, autor książek z przepisami i szef kuchni jednej z dolnośląskich restauracji. Także oni zachwycali się lokalnymi wyrobami z Gogolina.
Zanim skomentujesz przeczytaj całość w aktualnym wydaniu Tygodnika Krapkowickiego z 18 lipca - e-wydanie dostępne tutaj.
Napisz komentarz
Komentarze