Przez ostatnie dwa lata Festiwal Dyni odbywał się w mocno okrojonej formule, teraz mieszkańcy i goście przyjeżdżający do serca Opolszczyzny niemal z całej Polski znów mogą liczyć na prezentacje pomarańczowego warzywa w wielu wydaniach. Wszystko zacznie się tradycyjnie od próby bicia rekordu na najcięższy okaz. Waga 870 kg to spore wyzwanie, ale hodowcy zapewniają, że w końcu bariera 900 kg musi zostać przełamana i może to się wydarzy właśnie podczas tegorocznego festiwalu. Sporo wysiłku trzeba będzie włożyć też w próbę bicia rekordu na największą porcję przygotowanego dania. Mieszkańcy powiatu w głosowaniu w mediach społecznościowych mieli do wyboru bigos i pierogi. Zdecydowaną większością głosów zwyciężyły pierogi. W ciągu godziny trzeba będzie ich przygotować 1500 i wszystkie muszą nadawać się do spożycia. Gdyby jednak po zjedzeniu takiej ilości pierogów nadal były komuś mało, to na pewno głodny z Festiwalu Dyni nie wyjdzie. Na jesiennych stołach będzie można podziwiać wyjątkowe potrawy, poznawać przepisy, a przede wszystkim degustować. Na deser, chociaż w tym przypadku należy powiedzieć jako danie główne, wystąpi doskonale wszystkim znany Karol Okrasa. To co przygotuje kucharz jest póki co tajemnicą, ale w tym przypadku uczestnicy też mogą liczyć na degustacje. Jednym słowa „bania” na całego już 1 października w sercu Opolszczyzny. Serdecznie zapraszamy. Szczegółowy program wkrótce na plakatach!
Szczegóły i więcej informacji z powiatu krapkowickiego w aktualnym wydaniu Tygodnika Krapkowickiego z 30 sierpnia - e-wydanie dostępne tutaj.
Napisz komentarz
Komentarze