W pierwszym momencie można by pomyśleć o jakichś substancjach, które znajdują się w wodzie, ale gdy puszczamy ją z kranu, swój biały kolor zawdzięcza tylko i wyłącznie powietrzu. To naturalny proces, który nie powinien nas niepokoić. Za to zjawisko odpowiedzialne jest nagromadzone w wodzie powietrze, które w wyniku szybkiego i znacznego obniżenia ciśnienia zaczyna się wydzielać z wody w postaci małych pęcherzyków. Oznacza to, że woda jest napowietrzona. Szczególnie w układach jednostopniowego pompowania, gdy powietrze do wody wtłaczane jest pod ciśnieniem, rozpręża się w kranie i daje opisywany efekt. Po kilku sekundach efekt ten znika w wyniku odgazowania. Jest to naturalne zjawisko wynikające z właściwości fizycznych materii, w szczególności z rozpuszczalności gazów w wodzie. Efekt „białej wody” ustępuje w ciągu kilkunastu sekund w zależności od ilości rozpuszczonego powietrza.
Konsumenci często jednak nie są świadomi, skąd woda może mieć ten biały kolor. O tym, co może być tego przyczyną, pisze na swoim blogu dr inż. Łukasz Weber, specjalista ds. inżynierii środowiska.
Zanim skomentujesz przeczytaj całość w aktualnym wydaniu Tygodnika Krapkowickiego z 5 marca - e-wydanie dostępne tutaj.
Napisz komentarz
Komentarze