Organizatorami święta ziemniaka byli mieszkańcy Rozkochowa i Ćwierci, sołectwo Rozkochów, zarząd lokalnego koła DFK, Stowarzyszenie Odnowy Wsi Rozkochów i Fundacja Pałacu Rozkochów – Pomiędzy. Jedną z głównych atrakcji była możliwość degustacji jesiennych dań – przyrządzonych nie tylko z ziemniaka, ale także z dyni. Były też potrawy kuchni śląskiej, polskiej i innych. Przy ognisku można było samodzielnie upiec kiełbaskę.
Przygotowano ciekawą część artystyczną. Wystąpił zespół Kórnickie Głosy i Dziecięcy Zespół Pieśni i Tańca „Większyce”. Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach ozdabiania ekotoreb techniką ziemniaczaną.
Szczegóły i więcej informacji z powiatu krapkowickiego w aktualnym wydaniu Tygodnika Krapkowickiego z 11 października - e-wydanie dostępne tutaj.
Napisz komentarz
Komentarze