Kto dziś (6 kwietnia) odwiedził Halę Sportową im. Blautów w Gogolinie, ten wie, że święta wielkanocne można smakować wszystkimi zmysłami. Trwa tu bowiem Wielkanocny Jarmark Smaku i Tradycji – wydarzenie, które nie tylko pielęgnuje lokalne zwyczaje, ale też przyciąga tłumy mieszkańców gminy i gości z całego powiatu.
Już od godziny 15:00 hala tętniła życiem. Aromaty domowych wypieków, regionalnych specjałów i wielkanocnych przysmaków mieszały się z dźwiękami muzyki ludowej oraz dziecięcego śmiechu. Wystawcy oferowali ręcznie robione dekoracje, palmy, stroiki i – oczywiście – pisanki, które można było podziwiać w ramach pokonkursowej wystawy "Wielkie Dzieło Sztuki na Małej Skorupce".
Nie zabrakło emocji kulinarnych – Konkurs na Najlepszy Wypiek Wielkanocny – Smaki Regionu jak zawsze przyciągnął zarówno kulinarnych pasjonatów, jak i smakoszy.
Dla miłośników tradycji przygotowano warsztaty kroszonkarskie, które stały się okazją do spotkania z prawdziwymi mistrzami tej sztuki. Każdy, kto chwycił za nożyk i skorupkę, mógł przekonać się, ile cierpliwości i kunsztu kryje się w jednej kroszonce.
Kulminacją popołudnia jest występ gościa specjalnego – Grzegorza Poloczka, który programem „Świątecznie i z humorem” wprowadzi wszystkich w pogodny, świąteczny nastrój. Na scenie zaprezentowały się również lokalne zespoły artystyczne i uczniowie gminnych szkół oraz przedszkoli – ich występy były pełne ciepła, kolorów i świątecznej energii.
Wielkanocny Jarmark w Gogolinie to dowód na to, że święta to nie tylko czas w domowym zaciszu, ale też okazja do wspólnoty, radości i dumy z regionalnych korzeni. Jeśli ktoś jeszcze dziś tu nie był – ma ostatnią szansę, by poczuć magię świąt w sercu gminy.
Redakcja Tygodnika Krapkowickiego sprawuje patronat medialny nad wydarzeniem.
Napisz komentarz
Komentarze