Warsztaty zostały przeprowadzone 26 września. Śląski kołocz czyli drożdżowe ciasto z nadzieniem z sera, jabłek lub maku, to niewątpliwie duma Opolszczyzny. Podczas warsztatów w Rozwadzy młodzież poznawała tajniki tego regionalnego przysmaku. Wszyscy uczestnicy spotkania byli zdania, że do jego przygotowania nie wystarczy jedynie wiedza, ale potrzebne jest też serce.
Smaku śląskiego kołocza nie da się porównać z żadnym innym, by jednak z jedzenia czerpać przyjemność, trzeba się trochę napracować. Na potrzeby warsztatów organizatorzy nieco zmodyfikowali przepis na ciasto tak, aby dało się je szybciej przygotować. Młodzież z zainteresowaniem przyglądała się profesjonalistom, ale też sama aktywnie brała udział w procesie powstawania kołocza. Jedyne na co można było usłyszeć małe narzekania, to ugniatanie ciasta i mieszanie. Wysiłek i praca nie poszły jednak na marne. Ciasto z pysznym nadzieniem i nieodłączną maślaną kruszonką było słodką nagrodą dla wszystkich uczestników zajęć.
Zanim skomentujesz przeczytaj całość w aktualnym wydaniu Tygodnika Krapkowickiego z 10 października - e-wydanie dostępne tutaj.
Napisz komentarz
Komentarze